Wie ben ik

DSC_8813[1]

Peggy Hermans
Wie ben ik

Mijn keuze voor het medium glas als uitdrukkingsmiddel is gegroeid van uit de fascinatie voor het spel dat constant gespeeld wordt tussen de kleuren van de materie en het licht.

Tegelijkertijd met het medium glas is de glaskunstenaar constant in tweespraak met het licht.

Het licht dat zij wil doen spreken in ondubbelzinnige termen, zo echt als het leven, hard en teer, bruisend en kwijnend, wild en rustig maar steeds groots als ultime bekrachtiging.

Een glaskunstenaar is als het ware een magiër die een constante liefdesverhouding heft met haar scherven en constant flirt met licht en kleur.

Zolang ik mij kan herinneren was ik gefascineerd door alles wat met creativiteit te maken had en wist al zeer vroeg dat ik ging studeren voor Kunst. Toen het eindelijk zover was ging er een wereld voor mij open. Maar op het moment dat ik voor de eerste maal een glassnijder mocht vast nemen was dit echt thuiskomen. Ik was onmiddellijk gebeten door de glas-microbe en wou er alles van weten. Het leuke is dat het een materie is die zich niet helemaal laat kennen en soms best een beetje koppig kan zijn en niet altijd doet wat we verwachten, maar dit alles maakt het zo spannend en uitdagend.

Ik heb ook de kans gekregen om aan heel wat restauratie projecten te mogen deelnemen . Hierdoor heb ik al verschillende pareltjes van dichtbij kunnen aanschouwen. Geweldig om te zien hoe die meesters laagje per laagje hun schildering opbouwden. Op deze momenten had ik heel graag een teletijdsmachine gehad zodat ik terug in de tijd kon gaan en bij deze grote meesters kon gaan kijken hoe ze het allemaal deden.

Sinds de eerste maal dat ik met glas aan de slag ging is er heel veel veranderd er zijn heel wat nieuwe mogelijkheden en technieken bijgekomen en allemaal even boeiend.

Nog elke dag wanneer ik in het atelier binnenstap voel ik mij als een klein kind dat mag gaan spelen in de speeltuin van zijn dromen.

Telkens wanneer er een werk geplaatst wordt sta ik nog steeds vol bewondering te kijken en te genieten van de transformatie die er gebeurd als het licht , dat constant verandert , zijn stralen door het gekleurde glas de ruimte binnen brengt , als het ware de ruimte betoverd met een deken van kleuren.

Het is een materie die inspireert, verleidt, uitdaagt en onderricht en sinds eeuwen symbol staat voor de ziel.

Ik ben daardoor ook zeer dankbaar dat ik mag deelnemen aan dit spel van kleuren en licht.

Advertisement